Alergeny v potravinách

  • EU – 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
  • ČR – vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin – datum stanoven na 13. 12. 2014
  1. Předpisy stanovují požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Je požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Seznam a číselné označení potravinových alergenů:

1.  obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
2.  korýši a výrobky z nich
3.  vejce a výrobky z nich
4.  ryby a výrobky z nich
5.  podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní
6.  sójové boby (sója) a výrobky z nich
7.  mléko a výrobky z něj
8.  skořápkové plody a výrobky z něj – jedná se o všechny druhy ořechů
9.  celer a výrobky z něj
10. hořčice a výrobky z ní
11. sezamová semena (sézam) a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14. měkkýši a výrobky z nich

Na jídelním lístku bude vyznačena přítomnost alergenu číslem označujícím alergen dle tohoto seznamu. Seznam alergenů bude vyvěšen u jídelního lístku.

Vyznačení alergenů na jídelním lístku má pouze informativní charakter. Na jednotlivé přecitlivělosti strávníka nebude brán zřetel. Tyto skutečnosti si musí hlídat každý sám.

Seznam potravinových alergenů – plakát (s laskavým svolením firmy AG FOODS)